Az energiatanúsítvány ajánlásai

A tanúsítvány végén egy külön bekezdésben az auditornak egy olyan ajánlást kell megfogalmaznia, amelyben a magasabb kategóriába való besoroláshoz szükséges elvégzendő munkákat, átalakításokat sorolja majd fel. Ezek végrehajtása nem kötelező, ezért is hívják ajánlásnak, viszont jó kiindulópont lehet egy soron következő korszerűsítéskor vagy egy energiaracionalizálási pályázathoz. Úgy is lehet mondani, hogy talán ez az egész tanúsítás egyik legfontosabb része. Ha energetikai tanúsítvány kell forduljon cégünkhöz!

A feltárt hibák, berendezések pl. egy bojler cserénél is jól jöhetnek, mert a tanúsítványban látszani fog, hogy pl. egy villany bojler energiafelhasználását a primer energiára való átszámításkor 2,5-es szorzóval kel felszorozni, ami tetemes csökkentést eredményezhetne, ha áttérnének pl. földgáz alapúra vagy pl. napkollektorosra.

Az ajánlás kitérhet továbbá pl. a fűtési rendszer, a kazán, a szivattyú szabályozatlanságára, sok olyan viszonylag kisebb beruházási költségű változtatásra, amiket a kedvezőbb energiamérleg miatt érdemes lehet megfontolni, elvégezni.

Bár a tanúsítvány végén szereplő kiszámított érték nem tekinthető a lakás tényleges energia felhasználásának (nem is ez a célja), viszont jó viszonyszám a szerkezetükben, gépészetileg akár gyökeresen eltérő más épületekkel való korrekt összevetésben.

További hasznos linkek:

Miért van szükség az energiatanúsítványra?
Energetikai tanúsítvány: a várható hatások
Új rendelet tervezet az energetikai tanúsításról
A lakosság többsége uniós támogatást igényelne a lakáskorszerűsítéshez