Egészségügyi ellátás az EU tagországaiban

Ha valamely uniós állampolgár külföldi utazása során az EU valamely tagországában, Liechtensteinben, Izlandon, Norvégiában vagy Svájcban megbetegszik vagy baleset éri, akkor az államilag finanszírozott egészségügyi ellátáshoz az adott országban ingyenesen vagy kedvezményesen juthat hozzá.

A részletes szabályokat az egyes EU tagországok maguk állapítják meg, ezért lehetséges, hogy egyes tagországokban az ellátás ingyenes, más tagországokban az egészségügyi ellátás egy része az ellátottat terheli, de vannak olyan tagállamok is, ahol az ellátás teljes összegét ki kell fizetni, és ezt utólag lehet visszatérítést igényelni.

Az utazás során mindenképpen érdemes biztosítást kötni, ugyanis kevés tagország vállalja magára az orvosi, kórházi kezelés teljes összegének megtérítését, baleset esetén pedig egyéb plusz költségek is felmerülnek: előre nem látott szállás- és úti költségek.
Azoknak, akik rendszeresen gyógyszert szednek, és gyógyszerekkel utaznak, ajánlatos magukkal vinni az orvosi receptet, és ne vigyen magával a szükségesnél nagyobb gyógyszer adagot, mert gyanút kelthet.

Európai egészségbiztosítási kártya
A betegellátáshoz kapcsolódó adminisztratív munka csökkentése és egyszerűsítése, a visszatérítés meggyorsítása érdekében mindenképpen ki kell váltani az európai egészségbiztosítási kártyát. Kiváltásához, személyi igazolvány, lakcímkártya, és TAJ kártya szükséges. A kártya kiváltása ingyenes!

Az európai egészségbiztosítási kártyákat a helyi egészségbiztosítási pénztár adja ki. Az egészségbiztosítási pénztárak valamennyi régióban megtalálhatóak, a pontos cím, és nyitva tartás a következő linken érhető el:
http://www.oep.hu

Védőoltás
Amennyiben valaki az EU tengerentúli területeinek valamelyikére utazik, azok számára előírnak, illetve javasolnak védőoltást. Erről a háziorvos tud felvilágosítást nyújtani, ezért utazás előtt tanácsos kikérni erről a háziorvos véleményét.