Közúti közlekedés az EU tagországaiban

Bármely EU tagállamban kiállított gépkocsivezetői jogosítvány érvényes bármely másik EU tagország területén. Néhány tagállam előírja, hogy a gépkocsivezető az érvényes jogosítványon kívül az általa vezetett gépjármű forgalmi engedélyét is magánál tartsa.

Bárhol az EU területén meglévő gépjármű-felelősségbiztosítása automatikusan biztosítja az Ön számára a jogszabályok által előírt minimális biztosítást (a kötelező felelősségbiztosítást.) Ez az EU tagországokon kívül érvényes Izlandon, Norvégiában és Svájcban is. Akinek van Casco biztosítása, ellenőriznie kell, hogy az kiterjed e más EU tagállamra is.

A zöld kártya nem kötelező az Európai Unió területén történő utazás során.

Mielőtt külföldre utazik, biztosítójától szerezze be az egységes európai baleset-bejelentő lapot. Ez a szabvány-dokumentum nagyban megkönnyíti a helyszíni nyilatkozattételt a külföldön bekövetkezett baleset esetén.

Valamennyi EU tagállamban, minden járművön – így turista buszokon és minibuszokon is – kötelező a biztonsági öv használata. A kisgyermekek számára kötelező a gyermekülés minden olyan járműben, ahol ennek elhelyezésére lehetőség van.A mobiltelefon használata vezetés közben valamennyi EU tagállamban tilos!

Egyes tagországok megengedik a mérsékelt alkoholfogyasztás melletti vezetést. A véralkohol megengedett legmagasabb szintje 0,2 mg/ml és 0,8 mg/ml között változik országonként. Egyes tagállamokban, mint hazánkban is, O tolerancia van érvényben, ami annyit jelent, hogy a gépkocsivezetőknek tilos alkoholt fogyasztaniuk és volán mögé ülniük.

Érdemes odafigyelni arra, hogy az Egyesült Királyságban, Írországban, Cipruson, Máltán baloldali közlekedés van, azaz az úttest baloldalán kell vezetni. Néhány országban, így Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában és Portugáliában – bizonyos meghatározott kivételekkel – elsőbbséget kell adni a jobb kéz felöli forgalomnak (vagyis igen kevés kivétellel van táblával védett főútvonal).