Sziget – Magyar, francia és olasz alkotók az ArtZone-ban

Ismert hazai művészeti iskolák, művészeti csoportosulások, galériák és magyar alkotók mellett francia és olasz művészek ösztönözik az ArtZone művészeti játszó- és alkotó térbe érkezőket egyedi gondolkodásra, újrahasznosításra és alkotásra augusztus 10. és 17. között a Sziget fesztiválon.

Az alkotás örömét tizennyolc sátor színes programjain minden nap átélhetik a látogatók – közölte az MTI-vel szerdán a Sziget sajtóiroda.
A résztvevők például kedvenc zenekaraik, előadóik nevét festhetik magukra vagy pólójukra a Kisképző jóvoltából, a Paloma öltözködési tanácsadással segít, de az ArtZone sátraiban lehet majd designerekkel virágkoszorút készíteni, hímezni vagy pótzsebet varrni is.
A látogatók készíthetnek képregénykabátot kedvenc szereplőikkel és a Corvin Rajziskolával. Az ékszerkészítésbe is belekóstolhat bárki: papírból origami technikával, fából, nemezből, bőrből és műanyagból, vagy akár a Szigeten gyűjtött hulladékból, például buszjegyből, újság- vagy csokipapírból. De lehet készíteni pénztárcát is tejesdobozból és táskát molinókból a Medence Csoporttal.
A zenélés szerelmeseinek ajánlják az ArtZone szervezői a Medence Csoport egy másik programját, ahol hétköznapi tárgyakból készülnek a hangszerek, majd esténként meg is szólalnak és jamborira hívják a jelenlévőket.
A látogatók festhetnek szúnyoghálóra vagy pukkasztós fóliára a Magyar Mozgó Képtár sátornál, vagy inspirációt meríthetnek az Agóra művészeinek munkáiból, akik a legváltozatosabb anyagokból és technikákkal hozzák létre festményeiket. Az érdeklődők szabadjára engedhetik fantáziájukat és profi szobrászok segítségével faraghatnak bármilyen mesebeli figurát az Unicorn Factoryvel, festhetnek raklapokat, melyeket később használni is fognak az ArtZone-ban, vagy készíthetnek saját gördeszkát a Deák 17 Galéria képviselőivel.
Az Art and Me Galéria időkapszula-workshopján közösen készíthetnek interaktív installációt, Holy Olga arany sátrában az imák és nyulak mellett együtt kereshetik meg a leginkább és legkevésbé kedvelt témákat a fesztiválozók körében, az Art Tag szerepjátékban pedig a művészeti piac kalandos útján lépkedhetnek végig.
A MOME sátránál mozgással irányíthatják a fényeket, míg a Visartnál digitálisan valósíthatják meg önmagukat az érdeklődők.
Ha valaki inkább a passzív szórakozást keresné, ellátogathat a Kapusátor kiállítására, melyet Német Szilvia, az Art Quarter Budapest művészeti rezidenciaközpont kurátora válogatott össze. De megnézheti a Gregersen Art Point workshoppal egybekötött kortárs geometrikus absztrakt kiállítását, vagy meghallgathatja a naponta más témával foglalkozó előadásokat a Magyar Mozgó Képtár sátrában.
M. Chat, az egyik legismertebb francia street art művész Párizsból érkezik, hogy védjegyét, a hatalmas mosolygó sárga macskát performansz kíséretében a fesztivál több pontján is megfesse, és az ArtZone-ban kialakított bázisán jellemző stílusában rajzolni tanítsa az érdeklődőket, míg Olaszországból az Officina Nomade jön el a Szigetre.