Vásárlás az EU tagországaiban

Amennyiben az EU tagországai között utazik, semmiféle korlátozás nincs arra nézve,  hogy mit vásárolhat, illetve mit vihet magával, amennyiben a megvásárolt terméket személyes használatra szánja.

A megvásárolt termékek magukban foglalják az áfát és a jövedéki adókat, ezeknek az újbóli megfizetését egyetlen tagállam sem követelheti!

Minden EU tagország maga határozza meg, hogy mennyi dohányterméket, illetve alkoholt tekint magáncélú felhasználásra szánt mennyiségnek. Amennyivel ennél több dohánytermék vagy alkohol van Önnél, akkor számlával kel igazolnia a vásárlás tényét.

Az EU területére történő belépéskor áfa- és jövedékadó-mentesen hozhat be személyes használatra szánt termékeket, mennyiben azok mennyisége nem haladja meg az alább felsorolt határértékeket:

Szeszes italok

1 liter 22% feletti alkoholtartalmú ital

2 liter likőr vagy habzóbor

4 liter nem habzóbor

16 liter sör

Dohánytermékek

Egyes tagországok alacsonyabb, egyes tagországok magasabb határértéket alkalmaznak. Az alacsonyabb határértéket csak a szárazföldi, illetve tengeri úton érkező utasok esetében alkalmaznak.

200 illetve alacsonyabb határérték 40 cigaretta

100 illetve 20 szivarka

50 illetve 10 szivar

250 gramm illetve 50 gramm dohány

Egyéb áruk

Szárazföldi utasok esetében 300 euró értékig, légi és tengeri utasok esetében 430 euró értékig vihető be egyéb áru, beleértve a parfümöt is. Néhány tagországban a 15. életévüket még be nem töltött utasokra alacsonyabb, 150 eurós határérték vonatkozik.