Támogatja a szakma a kormány IT biztonsági törekvéseit

Együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával biztosították támogatásukról a kormányzat informatikai biztonsági törekvéseit az IT biztonsági szakmát képviselő legjelentősebb magyar szervezetek.

Az infokommunikációs ágazat szolgáltatásai a gazdaság egyik húzóágazataként a társadalom minden szintjén kifejtik áldásos hatásukat. Ezek a szolgáltatások azonban olyan személyes jellegű és érzékeny adatokat kezelnek, amelyek védelme már nem pusztán egyéni, hanem sokkal inkább társadalmi érdek – írja az MTI-hez eljuttatott közlemény.

Az információbiztonsággal foglalkozó szervezetek nagy örömmel fogadták az Országgyűlés által az adatok és kritikus infrastruktúrák védelmére elfogadott, az állami és önkormányzati szervezetek elektronikus információbiztonságával foglalkozó törvényt.

A szándéknyilatkozat aláírói megállapodtak egyebek között abban, hogy szakértelmüket közös fellépéssel és együttműködéssel ennek szolgálatába állítják; szakmai kérdésekben a mindenkori hatályos jogszabályok adta kereteken belül egyeztetnek; az információbiztonságot érintő kutatásokban, felmérésekben együttműködnek, eredményeiket a lehetőségeikhez mérten megosztják egymással; az IT biztonság témakörében megrendezett eseményeiken kölcsönösen megjelenési lehetőséget biztosítanak egymás számára, és szorgalmazzák egyéb, hasonló területen működő szakmai szervezetek csatlakozását a nyilatkozathoz.

Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnöke a méltatta az érintett szervezetek egységes fellépését és személyes garanciát vállalt arra, hogy az IVSZ – a szövetség meghatározó tagjaként – a jövőben nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a tagságában összpontosuló szakmai potenciált a kormányzattal együttműködve a hazai kibertér védelmének szolgálatába állítsa.

Szabolcs András, az ISACA Magyar Tagozatának elnöke az aláírási ceremónia házigazdájaként elmondta, hogy a szakmai szervezetek kezdeményezését nemzetközi szinten is kiemelkedőnek tartja, és mintaként fogja bemutatni az ISACA (Information Systems Audit and Control Association) tagságának.

A szándéknyilatkozatot a Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület, az ISACA Magyarország Egyesület, az IVSZ ICT Security munkacsoport, a KIBEV Önkéntes Kibervédelmi Összefogás és a MISZK Számítástechnikai és Informatikai Szakbizottság képviselői írták alá.

mti